Feredeaua, izvorul de apă minerală din Văleni, Maramureş. Băile neexploatate sunt vechi de 300 de ani

0
543
Izvoarele de ape minerale de la Văleni, comuna Călineşti din Maramureş, sunt cunoscute de sute de ani. După ce au fost exploatate în perioada interbelică şi puţin în anii comunismului, acestea au fost lăsate în paragină. Beneficiile celor cinci izvoare diferite sunt, însă, nepreţuite – localnicii le cunosc şi le utilizează pe cont propriu

Izvoarele de ape minerale din Maramureş ar putea face din judeţ un veritabil centru turistic. Surse neoficiale spun că ar fi până la 1.000 de astfel de izvoare în tot judeţul, dar informaţia nu a putut fi confirmată oficial. Însă, în multe localităţi, sătenii ştiu ce izvoare au în jur şi le utilizează pe cont propriu. Aşa se întâmplă la Văleni, comuna Călineşti din judeţ. Izvorul este numit „Feredeaua“, termenul fiind preluat din maghiară, „fűrdő“, care înseamnă băi. La Văleni există cinci izvoare de ape minerale diferite, care nu sunt exploatate. Dacă vrei să le vizitezi, cel mai bun traseu este din Baia Mare spre Baia Sprie, Cavnic şi apoi la Călineşti.
Într-o zi de duminică, aici vei găsi oamenii stând de vorbă în faţa casei, pe bancă. Este suficient să le ceri o informaţie, că imediat se implică toţi şi îţi explică pe unde trebuie să o iei pentru a ajunge la Feredeauă – cu toate că sunt şi contrariaţi de interesul străinilor pentru locul acela abandonat. „Feredeauăle îs departe. Da’ nu funcţionează. Nu ştiu ce vreţi să videţ’, că numa’ fântâni videţ’ acolo“, încearcă ei să descurajeze temerarii. Apoi dau indicaţii şi avertizează că drumul e lung şi nu e asfaltat. „Agiungeţi la mănăstire şi de la mănăstire merjeţ’ mai sus. Nu-i asfalt pe Secătură. Se termină asfaltu’. O să credeţi că v-aţi rătăcit. Da’ mai sunt câteva case acolo pe Secătură“. Cătunul Secătura numără mai puţin de 10 gospodării. Apoi, se termină asfaltul şi ajungem pe un drum forestier care conduce vreme de vreo opt kilometri până la cele cinci izvoare de ape minerale.

Citeste mai mult: adev.ro/rclswk

Lasă un răspuns